Navigatie: Betekenissen: A-L - M-Z
Alfabetisch overzicht van alle behandelde namen en hun verwanten
Betekenissen: Naam uitgelicht en uitgelegd
Het nieuwste blogje

Homepage
Inleiding en tips
Namentabellen
A B/C D/E F/G H/I J K/L M N/O/P/Q R S T/U/V W/X/Y/Z
Resultaten onderzoek populariteit namen laatste 2 jaar
Uitgebreid overzicht Top 200 met spellingen samengeteld Top 200 met spellingen apart Vroeger bekender dan nu
Onbekende namen
Erg weinig voorkomende namen Weinig voorkomende namen
Inspiratie opdoen bij de Belgen
Over deze site en contact Volg Voornamenboek op Twitter
Interessante links

Informatie over de naam: Anne

Anna en Simeon met baby Jezus, Aert de Gelder, ca. 1700-1710

Soort: meisjesnaam en ook jongensnaam

Taal: o.a. Nederlands; jongensnaam Fries

Betekenis: genade; of: adelaar

Uitleg: De meisjesnaam Anne heeft een andere herkomst dan de jongensnaam Anne. Anne als meisjesnaam is bijvoorbeeld in Frankrijk, maar ook in Groot-BrittanniŽ als variant van Ann, ontstaan uit de bijbelse naam Anna. Dit is een vergrieksing van de Hebreeuwse naam Channah: genade. In het Oude Testament van de bijbel komt deze naam voor als Hanna. De jongensvorm van deze naam is Chanan; dit is hetzelfde woordje als we ook in de naam Yehochanan (Johannes) aantreffen, zie Jens. Het komt van het werkwoord chanan: genadig zijn. De naam Anne vind ik wat betreft taal moeilijk in te delen, in Nederland wordt ze op haar Nederlands uitgesproken dus ik noem haar maar Nederlands. Een echte Nederlandse naam is het echter niet, eerder een geadopteerde.

Zowel de Channah die in onze bijbel is vertaald met Anna als zij die daar Hanna genoemd wordt zijn bekende vrouwen uit de bijbel. Anna was een oude vrouw die bij Jezus besnijdenis was. Hanna was de moeder van de profeet SamuŽl. Ze was lang kinderloos en bad in de tempel om een zoon. De priester Eli denkt eerst dat ze dronken is, maar als hij ontdekt dat ze gewoon zachtjes aan het bidden was, voorspelt hij dat haar gebed uit zal komen. SamuŽl wordt geboren en Hanna houdt zich aan haar belofte om het kind dan in dienst te stellen van God. Hij groeit op in de tempel.

De jongensnaam Anne is Fries en heeft een Germaanse herkomst. Het is zoals veel Friese namen een verbastering, van een naam met het woordje arn: arend of adelaar. Nog bekende namen met dit woordje zijn vooral Arnold en Arnoud.

De meisjesnaam Anne heeft van ongeveer eind jaren '80 t/m begin jaren '00 een enorme populariteit gekend in Nederland als eerste naam, ze is een paar keer als nr. 1 van het jaar aangemerkt. Dit beeld is echter wel iets vertekend omdat er veel kinderen zijn die officiŽel Anne heten met hun eerste naam maar waarvan de roepnaam anders is (vaak een combinatienaam met Anne); in mijn (helaas nog niet voltooide) onderzoek naar de relatie officiŽle naam-roepnaam vanaf 1998 zelfs bijna de helft. In het populariteitsonderzoek dat ik vanaf 2001 doe, dat voor een groot deel gebaseerd is op de naam die in het dagelijks leven gebruikt wordt, heeft ze echter ook wel zo nu en dan op nr. 1 gestaan. De laatste jaren is de populariteit iets verminderd, maar ze staat nog steeds in de top 50.

Het lied Anne van Herman van Veen uit 1986 heeft duidelijk bijgedragen aan de grote populariteit van deze naam. Ik kon geen officiŽle video vinden maar deze is heel mooi gemaakt (helaas word je wel doorverwezen naar Youtube):

Foutieve associaties: In Nederlandse namenboeken en sites vind je regelmatig bij de naam Anna of Anne de betekenis lieflijk. Dit is niet zozeer een foutieve associatie als wel een foutieve vertaling. Het Engelse woord grace kan zowel genade als lieflijkheid betekenen. Iemand, ik vermoed naamkundige Van der Schaar, heeft blijkbaar een Engels namenboek als bron gebruikt en beide betekenissen van dit woord overgenomen. Andere Nederlandse namenboekjes hebben deze betekenis weer overgenomen omdat ze vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het Woordenboek van Voornamen van Van der Schaar. Maar deze betekenis is dus fout! Het Hebreeuwse werkwoord chanan betekent genadig zijn. Geen enkel namenboekje of site geeft als betekenis van de naam Johannes Jaweh is lieflijk.

Verwante woorden in onze taal: Uit het Germaanse woordje arn is ons huidige woord arend ontstaan.

In mijn onderzoek augustus 2011 t/m juli 2013 rond plaats: Rond plaats 40 als meisjesnaam. Als jongensnaam buiten de top 500. De naam komt 2x voor als jongensnaam in dit onderzoek.

Uitspraak: Uitspraak van zowel de meisjes- als de jongensnaam is meestal gewoon AN-nŻh ( a als in man, e als in tante). Franse uitspraak is ongeveer ANN (a als in man), Engelse »N (langer aangehouden Ť als in het Engelse woord man). Friese uitspraak van de jongensnaam is ongeveer “W-ne (langer aanhoudende Ú).

Andere schrijfwijzen: Anne met de Franse uitspraak wordt meestal gespeld als Ann, ook wel als An. Beide namen komen vooral in Vlaanderen voor. Ann met de Engelse uitspraak zie ik voornamelijk bij kinderen met een moeder of vader die uit een land komt waar Engels gesproken wordt.

Verwante namen: Er zijn heel veel meisjesnamen verwant met Anne. In de tabel Moderne namen vind je AnaÔs, Aniek, Anna, Annika en Anouk. Verder zijn bekend vormen als Anja, Anneke, Anita, Ans, Annie, Annette, Nancy, Anke, Ankie, Ank, Antje, Anouschka, Annelien, Channa(h), Nanette, Nanny, Nita, Nan, Nanja, Nanneke, Nouschka, Anka, Annechien, Antien, Nanou en Nanouk. Zoals hierboven uitgelegd is ook volledig verwant de op dit moment populaire naam Hanna(h) en daarmee ook Hanne, Hanneke, Hanny, Han en Hanke. Deze namen komen vaak voor als roepnaam bij Johanna, maar zoals eerder vermeld: deze naam is gedeeltelijk verwant, zie Jens. Verder zijn gedeeltelijk verwant de zeer vele combinaties als Annabel, Anne-Fleur, Annelie, Annelot, Anne-Lynn, Annemijn, Leanne, Lianne, Lisanne en Rosanne in de tabel Moderne namen en ook bekende namen als Annemarie, Annelies, Annemieke, Annemiek, Annemie, Anneloes, Annemarieke, Annerieke, Annelieke, Anjo, Anne-Sophie, Annerie, Anne-Ruth, Anne-Wil, Anneleen, Annemarije, Annemarijn, Karianne, Corianne, Lilian, Evianne, Geanne en Gerrianne, Josanne, Marianne, Fianne, Dorianne en Willianne. Volledig verwant met de jongensnaam Anne zijn Arco, Anco, Ane en Anno en Aantje en Anje. Gedeeltelijk verwant zijn zoals genoemd Arnold, met varianten als Arno, Aart, Arend en Noud.

(Bron betekenis: www.biblestudytools.com en het Woordenboek van Voornamen, J. van der Schaar)

Naar boven


© Joyce van der Ent, 1 juli 2012
(Hopelijk ten overvloede: © betekent dat je niet zonder toestemming namen of tekst van deze site over mag nemen op je eigen site of cd-rom of iets dergelijks!)