Navigatie: Betekenissen: A-L - M-Z
Alfabetisch overzicht van alle behandelde namen en hun verwanten
Betekenissen: Naam uitgelicht en uitgelegd
Het nieuwste blogje

Homepage
Inleiding en tips
Namentabellen
A B/C D/E F/G H/I J K/L M N/O/P/Q R S T/U/V W/X/Y/Z
Resultaten onderzoek populariteit namen laatste 2 jaar
Uitgebreid overzicht Top 200 met spellingen samengeteld Top 200 met spellingen apart Vroeger bekender dan nu
Onbekende namen
Erg weinig voorkomende namen Weinig voorkomende namen
Inspiratie opdoen bij de Belgen
Over deze site en contact Volg Voornamenboek op Twitter
Interessante links

Informatie over de naam: Milan

vriendelijkheid

Soort: jongensnaam en ook wel meisjesnaam

Taal: Slavisch

Betekenis: ongeveer: vriendelijk, of: beroemd om zijn vriendelijkheid

Uitleg: De naam Milan is ontstaan uit Slavische namen die met Milo- beginnen. Het woordje mil betekende ongeveer vriendelijk. Slavische namen zijn echter meestal tweestammig (opgebouwd uit 2 woordjes). De bekendste naam beginnend met Milo- is Miloslav. Slav betekende roem, beroemd. Je kunt dus voor Milan zowel de betekenis vriendelijk, als beroemd om zijn vriendelijkheid aanhouden.

Het woordje mil heeft in verschillende Slavische talen een ontwikkeling doorgemaakt in de betekenis. De laatste eeuwen betekent het vaak lief. Vandaar dat je in een aantal namenboeken deze betekenis tegenkomt. Een naam als Miloslav is echter al lang geleden ontstaan. De naam betekende toen ongeveer beroemd om zijn vriendelijkheid. Daarom betekent het dat nu ook; evenals het woordje hard in Germaanse namen sterk blijft betekenen en niet hard. Ik heb even gekeken in een Joegoslavisch woordenboek van een aantal jaar geleden, daarin wijzen woorden als milo: aangenaam, zacht en milÚsrde: barmhartigheid nog op de oorspronkelijke betekenis.

De laatste 10 jaar is de naam Milan voor jongens heel populair geworden in Nederland. Als meisjesnaam is ze niet zo bekend.

In mijn onderzoek augustus 2011 t/m juli 2013 rond plaats: 9, dus binnen de top 10. Als meisjesnaam komt ze in dit onderzoek niet voor.

Uitspraak: MIE-lan (i als in minuut, a als in plan). Ook weleens MAI-lŻn (i als het Engelse my, a als e in tante).

Andere schrijfwijzen: Vooral Mylan. Eenmaal Mielan en MilŠn gezien. Misschien kan Millan hier ook bij gerekend worden.

Verwante namen: Ook heel populair de laatste jaren is de meisjesnaam Mila. Minder populair zijn Milena, Milko, Lenko, Milenka, Lenka (kan ook verwant zijn met Elin), Milano, Mileen, Milenko en Milla. Ook Milo kan verwant zijn, maar ook met bijvoorbeeld Emiel verwant zijn.

(Bron betekenis: Dictionary of First Names, Hankes & Hodges; Goldmanns grosses Vornamen Buch, Jacques & Johanna Vasseur; woordenboek Joegoslavisch-Nederlands).

Naar boven


© Joyce van der Ent, 13 september 2012
(Hopelijk ten overvloede: © betekent dat je niet zonder toestemming namen of tekst van deze site over mag nemen op je eigen site of cd-rom of iets dergelijks!)