Navigatie: Betekenissen: A-L - M-Z
Alfabetisch overzicht van alle behandelde namen en hun verwanten
Betekenissen: Naam uitgelicht en uitgelegd
Het nieuwste blogje

Homepage
Inleiding en tips
Namentabellen
A B/C D/E F/G H/I J K/L M N/O/P/Q R S T/U/V W/X/Y/Z
Resultaten onderzoek populariteit namen laatste 2 jaar
Uitgebreid overzicht Top 200 met spellingen samengeteld Top 200 met spellingen apart Vroeger bekender dan nu
Onbekende namen
Erg weinig voorkomende namen Weinig voorkomende namen
Inspiratie opdoen bij de Belgen
Over deze site en contact Volg Voornamenboek op Twitter
Interessante links

Informatie over de naam: Victor

Lintje voor de (over)winnaar!

Soort: jongensnaam

Taal: Latijn

Betekenis: overwinnaar

Uitleg: Het Latijnse woord victor betekent overwinnaar, victoria overwinning. Beide woorden zijn rechtstreeks tot naam geworden. De woorden zijn verwant met het werkwoord vincere: overwinnen. Uit een vorm van dit woord is de bekende naam Vincent ontstaan. Je kunt Vincent dus beschouwen als een volledig verwante naam. Deze namen hebben dus een positieve en ook stoere betekenis!

Er zijn verschillende heiligen geweest met de naam Victor of een vorm daarvan. Ook zijn er flink wat vorsten in het buitenland geweest met deze naam, zoals de bekende Engelse koningin Victoria. In Nederland en Vlaanderen komt de naam echter volgens naamkundige Van der Schaar pas voor vanaf de 15e eeuw.

Een betekenis als overwinnaar is altijd populair geweest. In het Grieks is het nikč, zie blog Nikita, waaruit o.a. de naam Nicolaas is ontstaan - deze naam is overigens uit 2 woorden opgebouwd. In het Germaans is het sigi, een woord dat meestal samen met een ander Germaans woordje ook ten grondslag ligt aan veel namen, denk bijvoorbeeld aan Sigrid, en in het Fries is een naam als Siegward geworden tot Sjoerd en Sjoukje. Let op dat deze namen niet verwant zijn, maar een overeenkomst hebben in de betekenis.

Verwante woorden in onze taal: In onze taal kennen we het woord victorie als synoniem voor overwinning. In de Engelse taal kennen we het woord victory, in de Franse victoire.

In mijn onderzoek augustus 2011 t/m juli 2013 rond plaats: Rond plaats 170.

Uitspraak: Gewoon VIK-tor (i als in min, o als in tor).

Andere schrijfwijzen: Viktor. Dit is o.a. een Duitse spelling. Wiktor is de Poolse schrijfwijze en eenmaal heb ik Vikthor gezien.

Verwante namen: De verkorting Vic is bekend. Verwante meisjesnamen zijn bijvoorbeeld Vicky, Victoria, Victoire en Tori. Zoals hierboven uitgelegd is de naam Vincent, en daarmee de populaire verkorting Vince en de verkleining Vinnie, ook volledig verwant. De Italiaanse naam Enzo, die redelijk populair is op dit moment in Nederland, kan volgens mijn Italiaanse namenboek een verkorting zijn van Vincenzo en kan daarom ook als volledig verwant worden beschouwd.

(Bron betekenis: Wolters' Woordenboek Latijn-Nederlands)

Naar boven


© Joyce van der Ent, 19 juli 2012
(Hopelijk ten overvloede: © betekent dat je niet zonder toestemming namen of tekst van deze site over mag nemen op je eigen site of cd-rom of iets dergelijks!)